Omgeving

Image


Laaghalerveen is een buurtschap bij het dorp Hooghalen. Het is gelegen tussen verschillende natuurgebieden. Deze gebieden zijn erg geschikt om te wandelen en te fietsen. Echte aanraders zijn het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en het Fochteloërveen waar alweer enige jaren kraanvogels broeden.

Drenthe is de provincie bij uitstek voor wandeltochten. Ook op de fiets is er veel moois te ontdekken. De omgeving van ons natuurkampeerterrein leent zich uitstekend voor deze activiteiten. Wij zijn aangesloten bij Fietsers Welkom. Op ons kampeerterrein is een laadpunt voor elektrische fietsen. Bij de receptie zijn diverse routes te vinden, zowel voor fietsers als wandelaars.

Image

Hijkerveld en de vogelkijkhut

Het Hijkerveld is het grootste heideveld van Drenthe. Het gebied is al sinds de ijzertijd bewoond. De overblijfselen van de prehistorische akkers zijn nog goed zichtbaar evenals de grafheuvels. Het Hijkerveld wordt nu gebruikt voor de beweiding van schaapskudden. Bij de schaapskooi in de Hooikiep bevindt zich het informatiecentrum. Van daaruit starten wandelingen en fietstochten.

Diependal is een uniek natuurgebied. Het is ontstaan uit de oude vloeivelden van de aardappelmeelfabriek in Oranje. Hieruit zijn de plassen ontstaan. In het midden van dit gebied staat de bijzondere vogelkijkhut Diependal. Je kunt er komen door een ondergrondse tunnel. Eenmaal boven kun je diverse soorten vogels spotten. Diependal is een rustplaats voor steltlopers als de groenpootruiter, zwarte ruiter, en watersnip. Het is een broedplaats voor onder meer de geoorde fuut, dodaars, krakeend en het baardmannetje.

Image

Groote Zand

Boswachterij Hooghalen bestaat uit grote stille bossen. Het zijn ontginningsbossen op oude heidegronden. De bossen bestaan voornamelijk uit lariksen en sparren die idyllische heideterreinen en vennen omzomen. Bij Boswachterij Hooghalen hoort het Heuvingerzand, een oud stuifzandgebied. Het is er heuvelachtig en er staan veel oude eiken en grove dennen die in het verleden het zand hebben vastgelegd. In de bossen is ook herinneringscentrum Kamp Westerbork te vinden en radiosterrenwacht Astron.

Het Groote Zand ligt langs de noordelijke rand van de Boswachterij Hooghalen. Het dankt zijn naam aan de uitgestrekte zandwoestenij waar het ooit deel van uitmaakte. Toch bestaat het Groote Zand uit heel wat meer dan stuifzand. Het is een afwisselend heidelandschap. Opmerkelijk is dat de natste delen van het terrein vaak hoger liggen dan de drogere delen. De reden hiervoor is dat plaatselijk keileem in de ondergrond voorkomt. Keileem belet dat het water wegzakt.

Image
Alt Text

Wandelen in Drenthe

Op korte afstand van de camping passeert etappe 18 van het Drenthepad van Hooghalen naar Beilen over het Hijkerveld. Ook het Roots Natuurpad komt dichtbij langs met traject 8 van Hooghalen naar Hijken. Voor kortere afstanden loop je vanaf de camping zo het Hijkerveld op, waar verschillende wandelingen zijn uitgezet. Ook in de andere natuurgebieden in de omgeving zijn mooie wandelingen te maken.

Meer wandelroutes
Alt Text

Fietsen in Drenthe


Ons terrein ligt op de fietsknooppuntenroute tussen knooppunt 34 en 41. Vanaf de camping fiets je in elke richting routes door het prachtige Drenthe. Rond het Hijkerveld is een mooie fietstocht van 'Eindje om in Drenthe'. Ook de meerdaagse fietstocht langs natuurkampeerterreinen in Drenthe is een aanrader. We hebben verschillende routes te leen en verkopen daarnaast een aantal goede fietsknooppuntkaarten.

Meer fietsroutes
Alt Text

Cultuur in Drenthe

Omringd door de prachtige natuur vergeet je bijna dat de omgeving ook heel veel te bieden heeft op cultureel gebied. Drenthe heeft een rijke geschiedenis: de oeroude hunebedden en grafheuvels, de koloniën van weldadigheid en het indrukwekkende herinneringscentrum Westerbork. De centrale ligging maakt veel uitstapjes mogelijk. De provinciehoofdstad Assen verrast velen, met o.a het Drents Museum en het duurzaamheidscentrum in het Asserbos. De gezellige stad Groningen biedt nog meer cultuur en is slechts een half uurtje rijden van de camping.

Drents erfgoed

Herinneringscentrum Westerbork

Hooghalen

Gevangenismuseum

Veenhuizen

Hunebedcentrum

Borger

Drents Museum

Assen

Natuurkampeerterrein Laaghalerveld

Laaghalerveen 23, 9414 VH Hooghalen
06 139 49 774
Image
Image
Image
Image
Image